PID i praksis

Udskriv siden

Her på siden kan du finde fakta om, hvordan man kan slå en PID op, og hvordan man kan indgå aftale om anvendelse af en PID-type. Der er også en demo, der viser, hvordan registrering af en PID kan foregå.
Database_DigitalPreservation

Slå en PID op

I feltet herunder kan du slå en PID op, hvadenten det drejer sig om en PID fra Handle-systemet (fx Danpid) eller en DOI (fx CrossRef eller DataCite). Indtast blot PID’en, og du føres direkte til det enkelte objekt.

PID:

Indgå aftale om anvendelse af Danpid-infrastrukturen

Har din organisation løbende behov for at udtrække PID’er og registrere dem i Handle link resolveren, så skal din institution indgå aftale med Danpid-organisationen. Derved får din institution et eget PID-domæne, hvorfra institutionen kan registrere PID’er efter behov. Institutionen har selv ansvaret for at holde styr på de registrerede PID’er og vedligeholde dem i Handle link resolveren. Den tekniske dokumentation vedrørende Danpid-infrastrukturen findes her.

Vil du høre mere om, hvordan din institution kan indgå aftale med Danpid-organisationen, så send en mail til [email protected].

Crossref-DOI

Bliv Crossref-member

Forlag og organisationer, der driver publiceringsplatforme, kan blive “Crossref member” via denne oprettelsesblanket: www.crossref.org/02publishers/20pub_fees.html .

Via medlemskabet erhverves et DOI domæne, hvorfra PID’er kan udtrækkes efter behov. DOI’er og URL’er på de tilknyttede digitale objekter registreres i Crossref link resolveren. Læs mere om priserne for Crossref medlemskab og Crossref link resolver registrering her www.crossref.org/02publishers/22request_mem.html.

DataCite-DOI

Indgå aftale om anvendelse af DataCite-DOI infrastrukturen

Der skal indgås aftale med en DataCite udbyder for at få adgang til DataCite infrastrukturen. I de nordiske lande sker det via Danmarks Tekniske Informationscenter (DTU Bibliotek). Aftalen kan indgås for et universitet som samlet enhed eller med et/flere datacentre, og der betales et fast, årligt abonnement. Læs mere i DataCite brochuren.

Aftalen sikrer, at din institution får et unikt prefix (PID-domæne), hvorunder DataCite-DOI’s kan tildeles ubegrænset. For yderligere information, læs Guidelines for DataCite DOI’s, og DataCite’s beskrivelse af konkrete services i den tekniske infrastruktur.

Aftalen giver desuden adgang til et demo-område, så arbejdet med implementering kan testes, inden det sættes i drift og bliver synligt for omverdenen (eksempel på DataCite demo-område hos California Digital Library).